Evensong 14 april 2024 – Roden Girl Choristers

Op zondag 14 april 2024 om 17.00 uur wordt de 1e Evensong van dit seizoen in de Hooglandse Kerk verzorgd door Roden Girl Choristers onder leiding van Sonja de Vries. Het ‘Father’-Willis orgel wordt bespeeld door Sietze de Vries. Liturg is ds. Egbert van der Weide.

Het koor is in 2000 opgericht door Bouwe Dijkstra, die ook aan de wieg stond van het Roder Jongenskoor. Het koor bestaat inmiddels uit ongeveer 25 meisjes in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. Onder leiding van Sonja de Vries is het koor gegroeid naar een ‘volwassen’ koorklank die zich kan meten met Engelse kathedrale meisjeskoren.

Het wordt een feestelijke Evensong waarin Pasen nog uitgebreid klinkt. Zo wordt aangevangen met de ‘Introït for Easter’ van de Engelse componist Philip Ledger (1937-2012). De anglicaanse koorcultuur heeft ook Nederlandse componisten aangezet tot het schrijven van werk in die traditie. Zo is het ‘Magnificat’ en ‘Nunc Dimittis’ in 2023 gecomponeerd door Sytze de Vries. De anthem ‘Hear my prayer’ is van Felix Mendelssohn Bartholdy. Dit werk is geschreven op een Engelse tekst van William Bartholomew (gebaseerd op psalm 55). De première vond plaats in Londen in 1845. De responses zijn van Disraeli Brown.

Sonja de Vries (1980) studeerde orgel, piano en klavecimbel aan de Universiteit van Stellenbosch. In 2002 behaalde ze de hoogste kwalificatie voor orgel (Voordraerslisensiaat) aan de Universiteit van Zuid-Afrika en in 2003 het Uitvoerend Musicus diploma (Masters) aan de Universiteit van Stellenbosch, beide cum laude. In Nederland vervolgde zij haar orgelstudie bij Theo Jellema aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Sinds maart 2008 is Sonja verbonden aan de Stichting Koorschool Noord-Nederland. Sinds september 2008 is ze artistiek leider van de Roden Girl Choristers, waar ze met veel enthousiasme het meisjeskoor naar een hoog niveau brengt.

Sietze de Vries is internationaal werkzaam als concertorganist en kerkmusicus. Hij ontving zijn orgelopleiding onder anderen van Wim van Beek en Jos van der Kooy. Bij laatstgenoemde docent studeerde hij eveneens improvisatie, net als bij de illustere Jan Jongepier. Tijdens en na zijn studie aan de conservatoria van Groningen en Den Haag maakte hij naam door niet minder dan vijftien prijzen te winnen bij diverse orgelconcoursen. Een afsluitend hoogtepunt van deze periode was het winnen van het internationale improvisatieconcours te Haarlem in 2002. In het nieuwe millennium nam de carrière van Sietze de Vries ook internationaal een hoge vlucht: hij concerteert, doceert en jureert in vele Europese landen, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika en Australië. Als docent is hij verbonden aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en hij is organist van de Groningse Martinikerk als opvolger van Wim van Beek.

U bent van harte welkom!

Deur opent om 16.30 uur.

Een stream van de Evensong kunt u vinden op: Youtube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *