10 september 2023

Op zondag 10 september 2023 om 17:00 uur vindt in de Hooglandse Kerk de zesde Evensong van dit seizoen plaats.

Uitvoerenden zijn:

  • De Leidse Cantorij o.l.v. Hans Brons
  • Organist: Willeke Smits
  • Liturg: ds. Margreet Klokke

Vanuit het noordertransept van de kerk vangt deze Evensong aan met de introitus If ye love me van de 16e-eeuwse componist Thomas Tallis, gevolgd door de intochtshymn van Hubert Parry Ye that know the Lord is gracious. De chant (onberijmde psalm) is deze keer Psalm 19: The heavens declare the glory of God van de hand van de vroeg 19e-eeuwse componist Thomas Walmisley. Hij was organist van diverse colleges in Cambridge en bekend is de anekdote dat hij zijn later meest gewaardeerde compositie (de Canticles in d) in een depressieve bui  in de vuilnisbak heeft gegooid. Zijn huishoudster heeft ze daaruit nog kunnen redden!

Ook van Parry zijn de canticles – de lofzangen van Maria en Simeon. Deze grootse stukken met indrukwekkende klankschilderingen van de teksten ook wel The Great Service genoemd worden wellicht door hun omvang weinig uitgevoerd. Ten onrechte, zo hoopt de cantorij aan te tonen.

Als Anthem zal klinken Hear my prayer van Felix Mendelssohn. Mendelssohn schreef dit stuk in 1844 in Duitsland op een Engelse tekst vrij naar psalm 55. De eerste uitvoering vond in Londen (Engeland) plaats. Na uiterst heftige passages die de drijvingen van de goddelozen verklanken eindigt het stuk met het etherische O, for the wings of a dove, een bede om rust en vrede te mogen vinden. De sopraansolo wordt gezongen door de Amerikaanse zangeres Cait Frizzell. De Evensong krijgt een feestelijk afsluiting met de bekende hymn All creatures of our God and King.

U bent van harte welkom!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *