Primeur: Evensong met koor, orkest en orgel

LKO

Datum: Zondag 13 oktober 2024
Tijd: 17.00 uur (deur open vanaf 16.30 uur; orkest start om 16.50 uur)

Op zondag 13 oktober 2024 om 17.00 uur vindt er in de Hooglandse Kerk in Leiden een bijzondere muzikale primeur plaats. Het projectkoor MIAT en het Leiderdorps Kamerorkest (LKO), onder leiding van dirigent Stef Collignon, zullen samen met organist Willeke Smits een unieke uitvoering van een Evensong verzorgen. De liturgie wordt geleid door ds. Margreet Klokke.

Voor het eerst in Nederland wordt een Evensong uitgevoerd met koor, orkest én orgel. Deze feestelijke dienst, waarin de 40 zangers van MIAT en de gemeente worden begeleid door zowel het imposante ‘Father’ Willis-orgel als een volledig orkest, is daarmee een bijzondere gebeurtenis in de Nederlandse kerkmuziek.

Het programma opent met het prachtige a capella Rise Up, My Love, My Fair One van de Engels-Canadese componist Healy Willan. Daarna volgen de volledig georkestreerde versies van het Magnificat en Nunc dimittis in A van de Britse componist Charles Villiers Stanford. Verder klinken het Blest Pair of Sirens van Hubert Parry en het feestelijke Let all the world in every corner sing uit de beroemde ‘Five Mystical Songs’ van Ralph Vaughan Williams. Het orkest speelt voor de Evensong Summer Eve van Frederick Delius en na de Evensong de bekende Crown Imperial March van William Walton.

Bezoekers worden van harte uitgenodigd om mee te zingen met verschillende hymns. Speciaal voor deze gelegenheid heeft organist Wilfred van der Wal van Kerkelijk Centrum ‘De Regenboog’ twee hymns bewerkt voor koor, orkest en orgel – een extra muzikale primeur.

Over de betrokkenen
MIAT, opgericht in 2022 door Saskia en Eric Brons, is een projectkoor van ervaren amateurzangers die een voorliefde hebben voor het uitvoeren van een breed repertoire op hoog niveau. De naam staat voor ‘Musica in Alta Terra’ (muziek op het Hoge Land), een knipoog naar de Hooglandse Kerk, waar het koor voor het eerst optrad tijdens de Oudjaars Cantatedienst van 2022.

Het Leiderdorps Kamerorkest (LKO), opgericht in 1989, bestaat uit enthousiaste musici voor wie muziek een ‘uit de hand gelopen hobby’ is. Ze geven jaarlijks diverse concerten, zowel in Nederland als daarbuiten.

Het geheel staat onder leiding van Stef Collignon. Naast het dirigeren bekleedde Stef diverse culturele functies zoals festivaldirecteur van het Haagse Festival Classique en juryvoorzitter van de klassieke Edisons. Daarnaast heeft hij samen met presentator Tijl Beckand het AVROTROS-programma De tiende van Tijl bedacht en geproduceerd.

Organist Willeke Smits is verbonden aan de Hooglandse Kerk en bespeelt daar het De Swart-Van Hagerbeerorgel en het ‘Father’ Willis-orgel. Ze is een actieve concertorganist en heeft meerdere cd’s uitgebracht, waaronder haar meest recente cd ‘Sweelinck to Bach‘.

Praktische informatie
De deuren van de kerk openen om 16.30 uur, het orkest begint om 16.50 uur en de dienst zelf start om 17.00 uur.
Mis deze unieke muzikale gebeurtenis niet en zorg dat u op tijd bent!